Fris naar je werk in zomer!

Je kent het wel, van die nachten dat je vroeg naar bed wilt maar de hitte je wakker houd. Per nacht is het verstandig om minstens tussen de 6-8 uur te slapen. Als je hier aan komt ben je waarschijnlijk uitgerust genoeg om naar je werk te gaan. Soms kom je niet toe aan genoeg slaap door bijvoorbeeld het warme weer. Wij hebben hier een aantal tips opgesteld om te zorgen dat jij meer slaapt met deze warme dagen en elke dag fris naar je werk toe kan.

1.Maak optimaal gebruik van je ventilator.  Een ventilator zuigt de lucht achter zich op en blaast deze er aan de voorkant weer uit. Het beste kun je je ventilator daarom plaatsen bij een bron van koele lucht. In de nacht is de lucht buiten koeler dan binnen. Daarom plaats je de ventilator het beste bij een open raam zodat deze vervolgens de koelere lucht van buiten de kamer in blaast.

2.  Maak je eigen airco systeem! Plaats flessen met bevroren water voor je ventilator zodat de lucht langs de ijskoude flessen wordt geblazen. Het ijs in de flessen zal natuurlijk gaan smelten zodat de werking ervan afneemt, maar het zorgt er in ieder geval voor dat de lucht een tijdje wordt gekoeld. Hopelijk lang genoeg om in slaap te vallen.

3.Hou je deur open en plaats de ventilator zo dat deze de warme lucht uit je kamer naar buiten de gang in blaast. Zorg dat je een raampje naar buiten open hebt zodat er koelere buitenlucht naar binnen stroomt. Door het luchtdruk verschilt stroomt koelere lucht naar binnen en vervangt het de warme lucht die kamer verlaat de gang in.

4. Hou de ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten om de warme lucht buiten te houden. Wanneer de temperatuur in de avond af neemt, en koeler is dan de binnen temperatuur, zet dan de ramen open zodat de ”koelere” lucht naar binnen kan stromen.

5. Neem een koele douche voordat je naar bed gaat. Hiermee koelt je lichaam af en blijft deze een tijdje koel waarna het weer langzaam opwarmt. Wellicht duurt dit lang genoeg om in slaap te vallen. Zorg er overigens voor dat je niet te koud doucht, dan moet het lichaam juist weer hard werken om op te warmen.

Als je geen zin hebt om te douchen voor het slapen gaan helpt het ook al veel om je lichaam te verkoelen door je polsen even onder de koude kraan te houden.

6.  Genoeg en goed drinken. Voldoende gehydrateerd naar bed gaan zodat je niet uitdroogt door het zweten, en zodat je niet wakker wordt van de dorst. Je kunt prima warme dranken zoals thee drinken, dit helpt zweten bevorderen (en dit koelt je lichaam af) en het is goed tegen de dorst. Drink geen cafeïne zoals koffie in de avond en pas ook op met alcohol.