Blog| Zo bereid jij je voor op een sollicitatie mét assessment

Als jij al ooit een assessment tijdens een sollicitatieprocedure hebt gehad, dan weet je wat je kan verwachten. Heb je hier nog geen ervaring mee? Dan kan dat best voor zenuwen zorgen! Wij helpen je graag met voorbereiden.

Wat is een assessment eigenlijk?
De sollicitatieprocedure bestaat bij veel bedrijven uit meerdere gesprekken en (functie-afhankelijk) een assessment. Een assessment houdt in dat je één of meerdere opdrachten moet uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Deze opdrachten hebben betrekking op de functie waarop je solliciteert. Na het uitvoeren van dat assessment heeft het bedrijf sneller inzicht of ze jou wel of niet geschikt vinden voor de desbetreffende functie. Vaak is het de doorslaggevende factor in de sollicitatieprocedure.

Blijf altijd jezelf
Tijdens het assessment wil jij je van je beste kant laten zien. Om aan het ideaalplaatje van de werkgever te voldoen, zijn mensen geneigd om te bluffen en sociaal wenselijke antwoorden te geven. Blijf vooral jezelf, daardoor ben je immers al verder in de sollicitatieprocedure gekomen. Zij willen immers dat je jouw getoonde potentie gaat waarmaken en de openstaande functie succesvol gaat uitvoeren. Laat dus je unieke kwaliteiten en persoonlijke drijfveren zien om de werkgever te overtuigen van je toegevoegde waarde.

Weet wat er wordt getest
Veel ondernemingen beschikken over standaard assessments of huren een extern assessmentbureau in. Probeer in aanloop van het sollicitatiegesprek na te gaan wat er getest wordt. Bestaat het assessment uit een interview, rollenspel of IQ-test? Met deze informatie, kun je jouw voorbereidingen treffen. 
 
Vaak is het assessment terug te vinden in de sollicitatieprocedure en word je per e-mail geïnformeerd. Echter, kan het zijn dat de er geen informatie rondom het assessment gegeven is. In dit geval kun je de onderneming of het assessmentbureau gerust even bellen en navraag doen naar de procedure.
 
Bereid je voor en oefen
Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen en de inhoud van het assessment kan verschillen per functie en onderneming. Hierdoor is het verloop van het assessment moeilijk in te schatten. Maar, als je eenmaal weet wat er getest wordt, kan de voorbereiding beginnen.

Een aantal veelvoorkomende assessments zijn:
  • Rollenspel
  • Intelligentietest/IQ-test
  • Persoonlijkheidstest
  • Competentietest
  • Presentatie
Deze testen staan online en bestaan vaak uit soortgelijke onderdelen als bij het echte assessment. Door de testen te oefenen, kun je bijvoorbeeld je ruimtelijke inzicht of rekenvaardigheden trainen en een rollenspel of presentatie oefenen met familie of jezelf (voor de spiegel) als tegenspeler. 

Door een situatie na te spelen en dit meerdere malen te doen, creëer je zelfvertrouwen. Hierdoor ga je met een beter gevoel het assessment in. Kortom, door je voor te bereiden en te oefenen kun je jouw prestaties beïnvloeden. Hierdoor kun je inspelen op de verwachtingen van de werkgever en het verloop van het assessment. 

Stel vragen tijdens je sollicitatiegesprek
Door vragen te stellen toon je interesse. Daarnaast kun je een gesprek beïnvloeden met vragen. Hierdoor krijg je de kans om jezelf te laten zien of aan te sturen op de spreekwoordelijke klik. Grijp deze kans met beide handen aan.

Bij sommige assessments, zoals een competitie- of persoonlijkheidstest, kan het lastig zijn om vragen te stellen. In dit geval kun je aansturen op een nabespreking, waarin je alsnog vragen kunt stellen of bepaalde situaties en antwoorden kunt toelichten.

Overleef het assessment
De verschillende assessments testen jouw kennis en vaardigheden en geven je de kans om deze in de praktijk te uiten. Op basis van de resultaten worden de sollicitanten beoordeeld. Het is dus van belang dat je goed presteert tijdens het assessment. 

Blijf jezelf en hanteer de bovenstaande tips om het assessment succesvol te doorlopen. Heb je hulp nodig bij de voorbereiding of heb je nog vragen over het doorlopen van een assessment? De Synergie jobcoaches begeleiden jou in het gehele proces: van assessment tot zelfs maanden na jouw opstart.

Neem contact op met een Synergie jobcoach, klik hier