Blog| Wat is een marktconform salaris?

Je komt het vast tegen: in heel veel vacatures staat er bij het salaris de term ‘volgens een marktconform salaris’, maar eigenlijk weet je dan nog niet waar je aan toe bent. Waar staat een marktconform salaris voor? Dit blog geeft daar uitleg over én we vertellen je hoe je je salaris kan berekenen. 
 
Een markconform salaris, wat houdt dat precies in?
Marktconform betekent letterlijk ‘in overeenstemming met de markt’. Een marktconform salaris betekent  dus dat je voor die baan een inkomen zult krijgen dat aansluit bij de huidige markt. Het is een inkomen dat min of meer gelijk is aan het inkomen dat de meeste werkenden in dezelfde functie en sector ontvangen. 

Hoe bereken je een marktconform salaris?
Hieronder beschrijven we een paar manieren waarop je dat kunt doen:
 
 • Kijk in de CAO
  Bijna iedereen is bekend met ‘de CAO’, wat een afkorting is voor ‘collectieve arbeidsovereenkomst. Dat is een overeenkomst waar de arbeidsvoorwaarden (waaronder het minimumloon en de werktijden) in een bepaalde branche zijn vastgelegd. Dus als jij een marktconform salaris verdient, moet deze minstens even hoog zijn als     de bedragen die in de CAO worden genoemd. Let op: niet alle branches en/of functies worden via een CAO geregeld.
   
 • Vergelijk je salaris
  Er zijn een heleboel anderen mensen die momenteel in, voor jou, vergelijkbare functies werken. Daarom kun je eens kijken wat mensen over het algemeen verdienen voor die specifieke functie in een specifieke branche. Als jouw salaris marktconform is, zou het overeen moeten komen met de gemiddelden die deze zoektocht jou laten zien. 
   
 • Gebruik een rekentool
  Zoals de naam al doet vermoeden, is deze website gericht op informatie over loon (salaris). Je kunt hier onder andere je salaris checken, evenals je minimumloon en je netto-/brutoloon. Bovendien staat deze website vol met allerlei handige salarisinformatie. 
   
 • Vraag ernaar! 
  Als je gaat solliciteren is het heel gebruikelijk om te vragen wat je zou gaan verdienen. Dus het is helemaal niet raar als je hiernaar informeert. Houd er echter wel rekening mee dat bedrijven het antwoord niet altijd direct klaar hebben liggen. Vaak krijg je een bepaalde loonschaal, waarbinnen je valt. Welk bedrag het exact wordt, hangt weer af van een heleboel verschillende factoren. Die factoren kunnen zijn: opleiding en ervaring, de werkzame branche en het aantal werkuren.
 
Wil je weten wat jij zou kunnen verdienen?
De Synergie jobcoaches staan voor je klaar. Met hun hulp vind je de nieuwe baan die bij je past en weet je of jouw baan een marktconform salaris biedt. Wij helpen je om jouw baan tot een succes te maken. 
Bekijk snel ons vacature-aanbod of neem direct contact op met één van onze Synergie coaches.