Blog| Tips voor een sollicitatiegesprek via videobellen

 
Wij begrijpen dat het voor jou even wennen kan zijn, maar wij weten ook als geen ander wat er bij een sollicitatiegesprek via videobellen komt kijken. Hoe kleine dingen erg belangrijk (kunnen) zijn en hoe je deze het beste voorbereid. Wij hebben daarom een aantal tips voor je!
 
Maak goede afspraken
Spreek van tevoren met elkaar af wie wie belt en geef je gebruikersnaam door. Niets zo vervelend als je langs elkaar heen belt…
 
Zorg voor een back-up
Naast gebruikersnamen uitwisselen is het ook handig om telefoonnummers te delen. Mocht er toch een storing in de verbinding zijn, kan het gesprek toch doorgezet worden via de telefoon.
 
Stabiele internetverbinding
Test van te voren met iemand in je omgeving of je internetverbinding goed is. Zo niet, dan heb je voldoende tijd om dit nog even op te lossen voor het officiële sollicitatiegesprek begint. 
 
Goede audio
Een goed gesprek valt en staat bij het goed kunnen verstaan van elkaar. Test dit vooraf en gebruik indien mogelijk een headset om ruis te verminderen.
 
Professioneel gebruikersprofiel
Maak je gebruikersprofiel professioneel! Harstikke leuk natuurlijk dat vakantiekiekje als profielfoto als je met je vrienden belt, maar is dat ook het eerste wat je wilt laten zien aan een recruiter of aan je potentieel nieuwe werkgever? Waarschijnlijk niet. En zorg ook voor een professionele gebruikersnaam.
 
Professionele indruk
Kleed je zoals je ook zou doen als je op een ‘echt’ gesprek zou gaan. Die eerste indruk maak je tenslotte maar één keer!
 
Bereid je goed voor, niet last minute
Bereid je goed voor en dat geldt natuurlijk ook voor je omgeving. Zorg dat er niemand binnen komt en bekijk wat er op de achtergrond in beeld te zien is. Ruim dit netjes op en zorg dat het er professioneel uitziet. Zorg dat je cv en motivatiebrief voor je liggen zodat je direct kan zien wat je gesprekspartner bedoelt als die iets quote uit deze documenten.
 
Zet je mobiel op stil
Zet notificaties op je laptop of telefoon uit. Niets is zo storend als constante pingeltjes en andere afleidingen. Typ ook zo min mogelijk mee, het geluid van een toetsenbord kan behoorlijk afleiden. Maak liever notities op papier. Schrijven is ook zichtbaar voor jouw gesprekspartner en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en geïnvesteerd in het krijgen van de functie. Vergeet niet om daarbij wel oogcontact te houden.
 
Focus
Focus je op je gesprekspartner en kijk die persoon aan via de camera. (Let wel, kijk niet met een schuin oog naar die persoon, maar kijk vooral de camera in!) Focus je niet op je eigen gezicht, dat maakt dat je ongeïnteresseerd overkomt en dat je je te bewust wordt van hoe je eruitziet. Dit leidt af van je kwaliteiten en je boodschap. In een ‘echt’ gesprek heb je ook geen spiegel waarbij je constant kan checken hoe je eruitziet.
 
Praat rustig
Beeldbellen blijft minder stabiel dan face-to-face of via de telefoon. Een kleine storing of hapering kom je waarschijnlijk wel tegen. Praat daarom rustig. Geef mensen de tijd om je boodschap te begrijpen.
 
Sluit het gesprek goed af
Vat nog even samen waar jullie het over hebben gehad, dit laat zien dat je goed opgelet hebt en daarnaast zorgt het er ook voor dat je zeker weet dat je gesprekspartner jouw belangrijkste punten nog een keer hoort. Bespreek ook de vervolgstappen. Hoe gaat het nu verder en wanneer hebben jullie weer opnieuw contact?
 
Heb je vragen of wil je dit kennismakingsgesprek via videobellen ook uitproberen? Neem dan vooral even contact met ons op of stuur ons een open sollicitatie!