Blog| Een baan vinden zonder ervaring of diploma?

Je zou graag in een bepaalde richting gaan werken, maar je hebt nog geen relevante ervaring en ook niet de juiste papieren. Of je bent afgestudeerd en gaat solliciteren om je eerste baan in de wacht te slepen, maar je hebt nog helemaal geen werkervaring opgedaan en dus een kort CV. Wij geven je een aantal tips hoe jij toch in aanmerking kan komen voor die baan!
 
1.Laat zien wie je bent
Het is goed om je te realiseren dat bedrijven niet alleen op zoek zijn naar de juiste ervaring en papieren, maar ook naar iemand die bij hun werkcultuur en bij de baan past qua persoon. De persoon is vaak veel belangrijker dan wat er op papier over je ervaring staat. Laat je dus niet afschrikken door een uitgebreid eisenpakket, want daar kan sowieso bijna niemand aan voldoen.
 
2.Benadruk vooral wat je wél kunt
Ondanks dat je misschien niet helemaal in het plaatje past van het gevraagde profiel, hoef je daar niet de nadruk op te leggen. Doe je dit wel, dan geef je degene die jouw cv of sollicitatiebrief leest, redenen om jou niet aan te nemen. Benadruk dus vooral wat je allemaal wél kunt en bedenk welke voordelen jij als nieuwkomer hebt.
 
3.Laat enthousiasme en leergierigheid zien
Minstens zo belangrijk als je vaardigheden, zijn misschien wel je drijfveren. Als jij onder woorden kan brengen en uitstralen waarom jij die ene functie heel graag zou willen doen en dat je dolgraag (nieuwe) dingen wilt leren, ben je al een heel stuk verder. Zoek dus functies en organisaties op waar je écht enthousiast van wordt en waar jij denkt echt wat te kunnen toevoegen. Je hoeft niet alleen te reageren op vacatures, je kan bedrijven waar je graag zou willen werken ook een open sollicitatie sturen.
 
4.Stappenplan
Een belangrijke stap is het in kaart brengen wat er – naast ervaring en diploma’s – gevraagd wordt en nodig is voor de functie waarop je wilt solliciteren. Loop vacatureteksten na en informeer in je omgeving wat mensen die de functie doen van pas komt in hun werk. Denk aan:
  • Wat houdt de functie concreet in qua takenpakket?
  • Wat zou je – naast een opleiding – nog meer kunnen doen om je te bekwamen in de functie?
  • Welke eigenschappen komen je van pas in de functie?
  • Waar lopen mensen met deze functie tegenaan in hun werk?
 
Heb je eenmaal een concrete vacature op het oog, verdiep je dan ook goed in de organisatie waarbij je wilt solliciteren en zet voor jezelf op papier waarom die organisatie jou zo enthousiast maakt en wat je toegevoegde waarde kan zijn.
 
Wij helpen je aan die ene baan die bij je past
Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden die er zijn voor jou? De Synergie jobcoaches staan voor je klaar. Met hun hulp; heb je al een flinke voorsprong op andere sollicitanten! Wij helpen je bij het vinden naar die ene baan die écht bij je past. Bekijk snel ons vacature-aanbod of neem direct contact op met één van onze Synergie coaches.